
- 
                    Čas přípravy30 min
 - 
                    Doba vaření10 min
 - 
                    Porce10
 - 
                    Celkový čas40 min
 
Nakládaní utopenci jsou klasikou nejen českých hospod. Pokud si s přípravou dáte záležet, můžete připravit dokonalé utopence, které vám dlouho nevydrží, jak budou dobré.
Utopenci – nejlepší recept na nakládané utopence, který se v naší domácnosti už ustálil. My osobně při přípravě utopenců nepoužíváme klasické špekáčky, které jsou příliš mastné, ale libové párky. Nejdůležitější je nechat utopence dostatečně uležet, a to po dobu minimálně 14 dní. Vyzkoušejte naše utopence s pořádnou porcí zeleniny a nakládanými okurkami a uvidíte, že jiný recept už nebudete chtít používat.

Suroviny na nejlepší lák na utopence:
 1 l vody
 400 ml octa
 1 lžíce cukru
 1 lžička soli
 1 lžíce sušeného česneku
 7 kuliček nového koření
 10 kuliček pepře
 4 bobkové listy
Utopenci – ostatní suroviny
 20 špekáčků / 14 libových párků
 3 červené cibule
 3 bílé cibule
 1 červená paprika
 1 žlutá paprika
 6 lžic plnotučné hořčice
 1 lžička sušeného česneku
 2 lžičky grilovacího koření
 chilli papričky podle chuti
 nakládané okurky a feferonky
 čerstvě mletý pepř
VIDEORECEPT
Postup přípravy nejlepších utopenců
 Nejprve opražte na suché pánvi na středním ohni divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř) a drcené chilli. Nechte koření jen rozvonět.
 Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl a opražené koření. Můžete přidat také lžíci sušeného česneku. Vše společně 5 minut provařte a poté odstavte z plamene.
 Nyní si připravte zeleninu, okurky nakrájejte na plátky, cibule na půlkolečka, chilli na kolečka a papriky na nudličky.
 Špekáčky si oloupejte a propíchejte špejlí, aby lépe absorbovaly lák. Každý špekáček podélně nakrojte a dovnitř přidejte čerstvě namletý pepř a vnitřek lehce pomažte směsí ze lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice s grilovacím kořením a lžičkou sušeného česneku. Poté do špekáčku dejte plátek okurky, papriku a půl kolečka cibule a začněte je pěchovat do sklenic. Na dno každé sklenice dejte papriku, cibuli a chilli, poté vrstvu špekáčků a poté zase zeleninu a celý proces opakujte dokud není sklenice plná. S cibulí nešetřete, při servírování ji využijete.
 Teplým lákem zalijte utopence tak, aby byly všechny ponořené.
 Utopence skladujte v chladu a temnu a nechte je ideálně 1-2 týdny uležet. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jen tak.
Chutnaly vám domácí utopenci? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Lák na utopence
Utopenci
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



									
									
									
									
									
Hodnocení receptu